Geplaatst op

Coffee is always a good idea

Coffee is always a good idea
Coffee is always a good idea

Coffee is always a good idea!

Wie koffie zegt, denkt meteen aan donkerbruine bonen, wakker worden, caféïne, een leuke koffiebar, … maar wist je dat er ook fruit in dat rijtje past? Ja hoor, we spreken over koffiebonen, maar die koffieboon is het binnenste van een kers en groeit net zoals andere vruchten aan een struik.

 

 

 

 

 

Hoe gaat dat dan juist in zijn werk?

De koffieplant behoort tot de Rubiaceau-familie en draagt na 3 jaar zijn eerste bloesems. Nog 2 jaar later kan de eerste oogst gebeuren als de koffiebes mooi rood, glanzend en stevig is. Er zijn wel 120 verschillende soorten, maar de 2 belangrijkste en ook de meeste kwalitatieve zijn de Arabica en de Robusta.

Arabica

Bijna 70% van de wereldafzet gebruikt Arabica, omdat deze de meest populaire en oudste soort is. Hij wordt vooral gekweekt in de tropen, zoals Midden -en Zuid-Amerika en in Zuidoost-Azië. Hij groeit op grote hoogte zoals bergplateaus of vulkaanhellingen tot een hoogte van 1000-2000 meter. Deze koffiesoort valt niet makkelijk te telen en vraagt veel finesse. Hoe hoger de plantage ligt, hoe lager de temperatuur en hoe meer tijd de koffiebes krijgt om te rijpen. Door deze verschillende hoogtes krijg je een groot smakenpallet aan variëteiten en is daarom de uitgelezen soort voor een koffiebrander om mee aan de slag te gaan.

Robusta

Mij hebben ze altijd geleerd: Robusta = rommel. Waarom? Wel, deze soort komt vooral voor in Afrika en Zuidoost-Azië en bevat dubbel zoveel cafeïne als de Arabica en is ook resistenter tegen tropische stormen en hittegolven. Daarom krijgt deze koffieboon een sterke, harde en bittere smaak met nogal houtachtige tonen waardoor veel mensen erop afknappen.

Koffie plukken en verwerken

Eens de koffiebes klaar is om geoogst te worden, kan dit op 3 manieren gebeuren: via de manuele pluk, stripping (de bessen worden van de tak geritst) of de mechanische pluk. Vervolgens dient de boon gescheiden te worden van het vruchtvlees. Ook dit kan op drie verschillende manieren: de droge manier, de natte verwerking of de halfdroge methode. Hoe je de bes verwerkt is heel belangrijk voor de smaak in je kop.

Cuppen

Cuppen of ook wel ‘het proeven van de koffie’ is de hoogste prioriteit van de koffiebrander. Via deze manier kan hij de kwaliteit van de boon beoordelen en selecteren die hij wil gebruiken voor het branden. Het is enorm moeilijk om Cupping onder de knie te krijgen en naar mijn ervaring word je er heel misselijk van ook. Je moet eerst kijken naar de kleur van de branding, vervolgens ruik je aan het koffiearoma en voeg je het water eraan toe. De koffiekorst breek je met een lepel en dan kan je beginnen slurpen en weer uitspuwen net zoals wijn. Tenslotte beoordeel je ook de afdronk. Geloof me, het is een kunst op zich!

Branden

Eens de boon goedgekeurd is, kan men beginnen branden, wat puur vakmanschap is. De brander kan de boon naar een hoger niveau liften of volledig om zeep helpen. Het essentiële element in het brandingsproces is de temperatuur. Gemiddeld wordt de boon tussen de 9 en 14 minuten gebrand in een oven en de kleur van de boon is een parameter om de branding effectief te meten. Jammer genoeg worden de meeste koffies te hard gebrand om de negatieve eigenschappen ervan te verdoezelen, maar ook om een meer commerciële koffie te creëren.

Tenslotte worden de koffies verpakt en kan je hem consumeren. Ook hier is het belangrijk enkele essentiële stappen te ondernemen om je perfecte kopje koffie te maken, maar hoe je dat doet, lees je in één van de volgende blogberichten!