Geplaatst op

Hoe zet je de perfecte thee?

Hoe zet je de perfecte thee?

Eens je de thee van La-P hebt aangekocht, wil je hem natuurlijk ook perfect kunnen zetten zodat alle smaken en geuren ten volle tot hun recht kunnen komen. Maar hoe doe je dat nu? Ik leg het je graag uit:

Eigenlijk bestaat er geen perfecte manier om thee te zetten. De ene drinkt hem graag wat straffer, de andere wil er graag wat citroen of honing aan toevoegen. Je maakt hem op de manier die jij het lekkerste vindt. Maar natuurlijk zijn er wel enkele tips die ik je kan meegeven. Zo is het juiste water, temperatuur en theepot wel belangrijk!

theepotJe hebt theepotten in alle maten, materialen en kleuren. Met een gietijzeren theepot haal je de Aziatische charme in huis en hij staat mooi op je tafel. Ook blijft je thee er warm in en geeft hij geen smaak af. Daarnaast kan je ook doorzichtige theepotten gebruiken met een filter in het midden, waardoor je de kleur van de thee goed kunt zien. Zo kan je het hele proces volgen, hoe de thee zijn smaken vrij laat.

Het is heel belangrijk dat je filter groot genoeg is. Dit omdat de theeblaadjes zich als sponzen gedragen en tot 3 keer zo groot worden. Door het fermentatieproces als de thee geplukt wordt, wordt al het vocht uit de blaadjes gehaald, maar eens je hem weer mengt met water, slurpt dit het water helemaal op. De blaadjes moeten daarom plaats hebben om te groeien, dus let erop dat je hem voldoende ruimte geeft.

Een volgende belangrijke aspect is je water. Het water dat je gebruikt, kan een wereld van verschil maken. Kalk en mineralen in het water reageren met de enzymen in de thee en veranderen je smaak en aroma. Gewoon leidingwater is niet geschikt voor je thee. Het heeft een hardheid die onaangenaam is en bevat teveel mineralen. Dit zorgt ervoor dat je een vliesje krijgt dat op je thee drijft.

Bronwater of natuurlijk mineraalwater worden gezuiverd en gefilterd door de gesteenten die zich in de ondergrond bevinden. Dankzij die natuurlijk filter is je water puur en daarom ideaal voor thee. De droogrest (alle stoffen die zich in het water bevinden en niet verdampen bij een temperatuur van 180°) is daarbij heel belangrijk. Deze staat vermeld op de fles en kan best onder de 50 mg/l bevatten. Spa en Mont Calm zijn de perfecte waters voor thee.

Tenslotte is ook de watertemperatuur uiterst belangrijk! Hoe hoger de temperatuur, hoe bitterder de thee zal smaken. Tannine is een bitter smakende looistof die in de bladeren en takken van planten zit. Als je dit mengt met te hoge temperaturen of te lang in contact laat met water, zal je thee bitter worden.

Hier alvast de verhouding en temperatuur:

Zwarte thee              90°- 100°          1 theelepel
Groene thee             85° – 90°            1 theelepel
Witte thee                70°                      1 theelepel
Rooibos                    90°                      1 theelepel
Kruiden en fruit     100°                    1-2 theelepels

watertemperatuur