Geplaatst op

Kombucha

kombucha

K O M B U C H A   

Kombucha watte? Ik hoor je al denken, wat is dat nu weer? Wel ik leg dit gezonde drankje even aan je uit?

Wat is Kombucha?

Kombucha is een natuurlijk gefermenteerde thee vol probiotica, enzymen en antioxidanten. De gist en bacteriën fermenteren de suiker die je in de thee doet, waardoor de kombucha een zurige smaak krijgt.

De oorsprong van Kombucha is niet altijd even duidelijk, maar het drankje zou al meer dan 2000 jaar geleden gedronken worden in China en wordt er de thee van onsterfelijkheid genoemd.

Vandaag de dag is kombucha heel bekend in landen als Australië, Nieuw-Zeeland en Canada, maar komt ook stilaan tot bij ons terecht.

Voordelen van kombucha:

Kombucha heeft tal van voordelen maar iedereen reageert anders op het drankje. De meest vaak genoemde gezondheidsvoordelen van Kombucha zijn:

  • Ontgifting: Kombucha is heel gezond voor het ontgiften van de lever. Het reinigt het lichaam ook van zware metalen door ze op te nemen en te verwerken.
  • Versterking van het afweersysteem: de probiotica, bacteriën en enzymen in de kombucha brengen de darmflora weer in balans en helpen die te genezen zodat je weer een betere gezondheid krijgt.
  • Gezondheid van spijsvertering en darmen: door het hoge gehalte aan antioxidanten en enzymen versterk je de darmen en verlicht je het spijsverteringsproces.

Nadelen van kombucha:

Ook al wordt Kombucha het nieuwe superdrankje genoemd, je moet er niet los op gaan.. Het is aan te raden om met een glas per dag te beginnen omdat je darmen ook moeten wennen aan dit drankje.

Ook vrouwen die zwanger zijn of mensen die problemen hebben met hun afweersysteem, kunnen best even te rade gaan bij een dokter vooraleer ze zich aan het drankje wagen.

Ingrediënten

Thee (10gr/liter):

Kombucha wordt gemaakt van niet-gearomatiseerde zwarte, groene, witte of oolong thee. Kruiden -en fruitinfusie kan je beter niet gebruiken omdat hier aroma’s en smaken aan zijn toegevoegd die de cultuur kunnen beschadigen. Je kan smaakmakers zoals gedroogd fruit en kruiden het best toevoegen in een 2e fermentatie.

Scoby:

scobyKort voor Symbiotic Culture Of Bacteria & Yeast. Dit is de levende thuis voor een mix van bacteriën en gisten die de gezoete thee fermenteren, waardoor kombucha ontstaat. Het wordt ook wel de ‘Moederzwam’ genoemd die tijdens elke fermentatie een nieuwe ‘huid’ aanmaakt of baby zwammetjes die je kan doorgeven aan anderen die kombucha willen maken.

 

Suiker (80gr/liter):

De suiker die aan de kombucha wordt toegevoegd, is bedoeld om de scoby te voeden en dus niet voor jou. De suiker zal namelijk grotendeels verdwijnen tijdens de cyclus. Witte, fijne kristalsuiker is een gemakkelijk verteerbare suikerleverancier voor de scoby, omdat die geen mineralen bevat en er zo een gezond brouwsel ontstaat. Je kan ook rietsuiker gebruiken, maar dan moet je scoby al sterk zijn.

Water:

Gefilterd water en bronwater zijn ideaal om te brouwen. Leidingwater kan je gebruiken,  maar slechts enkel  als de chloor verdampt is, want chloor kan je scoby beschadigen.

Brouwpot:

Let er op dat je jouw kombucha maakt in een glazen bokaal met een inhoud van minstens 2,5L. Bovenaan moet er een grote opening zijn, zodat er zoveel mogelijk lucht kan circuleren.

Katoenen doek:

De katoenen doek dient om de brouwpot af te dekken zodat er nog voldoende lucht in kan en er geen vliegende beestjes en stof in de scoby kunnen kruipen.

Houten lepel:

Een houten lepel is de veiligste optie voor het roeren en mengen van de kombucha.

Hoe maak ik de basis voor kombucha?

  • Start met een coldbrew te maken van je thee. Laat de thee een nachtje trekken in de koelkast en filter de volgende dag.
  • Doe deze mengeling in je brouwpot samen met 80gr suiker/liter. Roer dit even om.
  • Voeg hieraan je scoby met startervloeistof. Dit is vloeistof die je hebt bijgehouden van een vorige fermentatie.
  • Dek af en laat minstens 7 tot 24 dagen staan in een donkere ruimte. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur kan je kombucha al vanaf de 7e dag klaar zijn. Je kan best regelmatig proeven , want je kombucha wordt iedere keer zuurder.

fermentatieOp het moment dat je jouw kombucha goed vindt, voeg je kruiden of gedroogd fruit toe voor het 2e fermentatieproces. Je tapt de kombucha af in een glazen fles met smallere opening bovenaan zodat de kombucha extra sprankelend wordt. Laat dit een nacht trekken in je koelkast en filter.

Je kombucha is nu klaar om gedronken te worden. Vind je dit te straf om zo puur te drinken? Leng dan aan met wat water.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bewaren

Je kan je gebottelde kombucha een tweetal weken bewaren in je koelkast. De houdbaarheid na je 2e fermentatie is verschillend. Kombucha met vers fruit en groenten vormt snel koolzuur, waardoor je hem best binnen de week opdrinkt. Aftreksels van gedroogde kruiden en fruit blijven maximaal een maand goed in de koelkast. Je zal de smaken zelf ontdekken na verloop van tijd. Je kan je kombucha na je 2e fermentatie tot een maand bewaren in de koelkast.

Als je een pauze wilt nemen van het maken van kombucha, zorg er dan voor dat de scoby zich in een comfortabele situatie bevindt, zodat hij gezond blijft. Bewaar hem niet in de koelkast maar op een donkere plaats op kamertemperatuur. Zet gewoon een verse portie gezoete thee en leg de scoby hierin. Je kan dit 4-6 weken laten staan. Er zal hierdoor wel een hele zure kombucha ontstaan dat meer op azijn lijkt.

Als je teveel babyscobys hebt, kan je deze weggeven of op je composthoop leggen.

 

Ziezo! Wil jij zelf aan de slag gaan met een scoby? Stuur dan even een mailtje naar info@la-p.be en misschien heb ik wel een scoby voor jou!