Geplaatst op 1 reactie

Tea is a cup of life

Tea is a cup of life

Tea is a cup of life!

Thee is één van ’s werelds meest populaire dranken! Wist je dat er ongeveer 3 biljoen kopjes per dag gedronken worden? Zot hé!

Overal ter wereld waar je ook maar komt, krijg je thee aangeboden; maar wat is thee nu? Wel, je mag slechts spreken van thee wanneer er effectief bladeren van de theestruik gebruikt worden. Deze struik heet de ‘Camellia Sinensis’. Alle andere kruiden, wortels, bloemen of fruit die hun smaak en aroma afgeven in warm water zijn in feite aftreksels.

Eigenlijk kan je thee vergelijken met wijn. Ik hoor je al denken.. Wijn? Wel, de kwaliteit en variëteit van de Camellia bladeren is afhankelijk van heel wat variabelen. De kleur, het karakter en de smaak worden allemaal bepaald door de ligging, hoogte, het klimaat, de bodem en het seizoen waarin de struik wordt geplukt. Maar ook de plukmethode en de uiteindelijke verwerking spelen een belangrijke rol voor een goed eindresultaat.

De bladeren van de Camellia Sinensis zijn het ganse jaar door groen. Maar hoe krijg ik dan zwarte, groene, rode of witte thee? Wel, elk van deze thee ondergaat een eigen verwerkingsproces:

Zwarte thee

Zwarte theebladeren ondergaan 4 behandelingen. Eerst worden de bladeren gedroogd totdat ze slechts 50% vocht bevatten. Daarna worden de bladeren gebroken zodat er vocht, ofwel bladsap, uit de bladeren komt. Hierdoor gaat het blad oxideren, wat voor de zwarte kleur en de typische smaak zorgt. Vervolgens worden de bladeren naar een koele plaats overgebracht waar ze nog een aantal uur kunnen oxideren tot ze slechts 5% vocht bevatten. Tenslotte worden de bladeren gedroogd zodat ze hun smaak blijven behouden.

Groene thee

Groene thee daarentegen wordt niet geoxideerd want we willen de groene kleur blijven behouden. Daarom worden de bladeren zo snel mogelijk gebakken in een oven van 250° en vervolgens gedroogd totdat het vocht tot de helft gereduceerd is. Tenslotte worden de bladeren gedroogd in een oven zodat ze slechts 5% vocht bevatten. Dankzij dit proces blijft de thee haar smaak, geur en heilzame stoffen behouden.

Rode thee of ook wel Oolong genoemd

Deze thee wordt gedeeltelijk geoxideerd. Net zoals zwarte thee worden de bladeren gedroogd tot ze 50% vocht bevatten. Daarna worden ze in manden geschud, zodat enkel de randen van het blad gekneusd worden. Nadien oxideren de bladeren verder tot het gewenste oxidatieniveau bereikt is en worden ze weer gedroogd in de oven. Door deze korte oxidatieperiode bevindt Oolong zich tussen zwarte en groene thee in.

Witte thee

De minst bewerkte thee is de witte thee. Deze thee is zo bijzonder en exclusief omdat ze uit een zeer hoge kwaliteit bestaat. De theestruiken worden verbouwd op de zuiverste bodem, het meest aangewezen klimaat en de ideale hoogte. Vervolgens worden ze met de hand geplukt, omdat men enkel de bovenste blaadjes van de struik gebruikt. Dit werk is zo fragiel omdat de bladeren niet gekneusd mogen worden, anders start het oxidatieproces. Nadien worden ze voorzichtig gedroogd tot ook hier het vochtgehalte zakt naar 5%.
De thee dankt zijn naam aan de fijne witte haartjes waarmee de eerste blaadjes zijn bedekt.

Ziezo, nu weet je al wat meer van thee and there is still more to come!

 

1 gedachte over “Tea is a cup of life

  1. Hoi, dit is een reactie.
    Om te beginnen met het beheren, bewerken en verwijderen van reacties ga je naar het reacties scherm op het dashboard.
    Avatars van auteurs komen van Gravatar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *